Dictatorul rus Vladimir Putin a numit săptămâna trecută un nou comandant al forțelor terestre ale armatei ruse, în persoana lui Andrei Mordvichev, un general relativ tânăr, în vârstă de 49 de ani, cunoscut pentru tacticile foarte agresive aplicate în Ucraina și suspectat pentru comiterea unor crime de război.
Mordvichev a condus capturarea orașului Mariupol în primăvara anului 2022 și a perfecționat tactica "asalturilor cu carne de tun", în urma cărora armata rusă a reușit să ocupe Avdiivka din regiunea Donețk în luna februarie a anului 2024, cu prețul unor pierderi foarte mari. Pentru aceste obiective, cât și pentru meritele lui în înaintarea armatei ruse în direcția Pokrovsk, unde armata rusă distruge total orașul cu bombardamente aeriene ca în cazul orașelor Mariupol și Avdiivka, a fost remarcat de președintele Putin, care i-a acordat steaua de "Erou al Rusiei".
Ivan Filippov, autorul canalului Telegram "Pe frontul de vest Zzzzzzzzz nimic nou", în care rezumă reacțiile Z-bloggerilor la anumite evenimente, a remarcat entuziasmul "corespondenților de război" cu privire la numirea lui Mordvichev în funcția de comandant al Forțelor Terestre. Însă, tot el a amintit imediat că nu cu mult timp în urmă aceiași oameni îi înjurau crunt pe comandanții ruși pentru folosirea militarilor drept carne de tun.
"Își amintesc modul în care generalul a cucerit Avdiivka și chiar a primit o stea de erou din partea președintelui Putin pentru cucerirea acesteia. Dar, dintr-un motiv oarecare, canalele militare de astăzi nu amintesc, în mod rușinos, pierderile produse în luptele pentru Avdiivka. Asta este ciudat, căci la acea vreme scriau despre numărul foarte mare de morți și despre coloanele de echipamente arse. Dar nu, canalele Z tac astăzi cu privire la această chestiune", a scris Filippov.
În același timp, Mordvichev este considerat în comunitatea militară un specialist în noile tendințe de război, cum ar fi utilizarea dronelor pe câmpul de luptă.
"În calitate de comandant-șef al forțelor terestre, el are o mai bună înțelegere a războiului și a noilor evoluții tehnologice decât predecesorul său", a precizat Rob Lee, cercetător în cadrul Foreign Policy Research Institute (FPRI).
Corespondentul de război Roman Alekhin consideră că, "prin această numire, Vladimir Putin le arată adversarilor săi hotărârea sa de a încheia conflictul cu o victorie și că acum intensitatea și eficiența forțelor armate ruse vor crește nu numai în direcția Pokrovski, ci de-a lungul întregului front".
Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că este posibil ca Putin să fi luat decizia de remaniere a comandamentului ca parte a pregătirilor armatei pentru ofensiva ce ar putea începe în iunie. (sursa: AICI)